Wednesday, March 15, 2017

Bertahun cuba untuk bergelar ibu hamil, ibu mengandung tapi masih tak kesampaian...

KakYat masih ingat lagi masa awal-awal kahwin dulu, berbisa je rasa bila orang asyik tanya pasal anak.
Maaf KakYat cakap paling rasa berbisa bila mak mertua yang tanya. Orang lain takpe lagi, sebab kita boleh jawab ikut sedap sikitla.

Lambat hamil, bukan isteri je ya yang bermasalah, mungkin juga suami. Tapi di sini bukan KakYat nak kata salah siapa. Cuma dua-dua kena usaha.

Alhamdulillah, suami KakYat sporting dan baik. Bermacam-macam kami cuba, jaga pemakanan, kurangkan gila-gila kafein yang memang menjadi minuman harian kami.

KakYat amalkan folic acid, masa tu bertuah, dapat percuma je di tempat KakYat kerja.
Lepas tu mintak kawan yang ke Mekah tolong doakan depan Kaabah. Dia belikan pula buah hawa. Pernah dengar tak? Buah ni beli kat Mekah, tips dia suami sendiri kena bukakkan buah tu tau.

Pendek kata macam-macam la petua amalkan. Paling penting jaga pemakanan dan KakYat amalkan al-Mathurat. Kena selalu mengaji Quran.
Isteri-isteri yang belum berjaya hamil, tolong buat ya.

Saat paling sedih bila berjaya hamil, kandungan KakYat keguguran pula, pada minggu ke 10. Masa tu Allah je tahu perasaan KakYat. Dahlah masa tu suami KakYat jauh. KakYat kerja kat Kedah, dia kerja kat Kuala Lumpur. Bersyukur sangat KakYat ada kawan yang tolong hantar KakYat ke hospital masa tu. Sayang sangat kat dia. Sampai sekarang kalau KakYat ingat, ni haa dah mengalir air mata. Allahuakbar.

Takpe, erti gagal dan mengalah takde dalam hidup KakYat ya. Jadi betulkan diri, jiwa. Usaha lagi. Sampailah selepas 6 bulan, Allah anugerahkan lagi sekali anugerah yang tak ternilai, kandungan kedua, anak pertama KakYat sekarang. Hadiah dan pengubat. Alhamdulillah.

Selepas tu sebab nak senang, KakYat amalkan set pantang dan menyusu Shaklee. Seperti yang ramai dah dengar, amal makan Shaklee ni buat kita jadi bertambah sihat dan subur. Bila anak KakYat nak cecah umur setahun je, KakYat mengandung lagi. Begitulah sehingga sekarang dah dapat anak ketiga, baru 6 bulan. Dekat-dekatlah kiranya umur anak-anak KakYat.

Jadi KakYat suka nak kongsikan di sini. Bagi yang sedang ikhtiar nak hamil, kalau dah buat macam-macam petua, belum lagi berhasil. Cubalah pula set kesuburan Shaklee ni. InsyaAllah, Allah pandang usaha kita dan akan bagi bila masa terbaik.

Bagi isteri, cuba amalkan vitamin B Complex dengan acid folic. Kalau period jenis tak teratur dan kuat senggugut, amalkan sekali GLA Complex.

Bagi suami pula, amalkanlah Vitamin E. Menyuburkan sel dan organ reproduksi lelaki.
Dan ESP pula, protin soya yang sangat baik untuk diamalkan oleh suami dan isteri. Ia membantu membaiki dan membina sel badan.

Usah tunggu, cuba sekarang.
Fast action, fast result!
KakYat doakan semua pelanggan KakYat sihat dan capai apa yang dihajati.

PM/wasapp KakYat sekarang sebelum kehabisan stok lagi!

Ikhlas,
KakYat
http://wasap.my/+60192267990
Tel: 019.226.7990
Emel: Momisense@gmail.com
FB: Hayati NY
FB page: Klinik Mommy
Blog: momisense.blogspot.com

Monday, March 13, 2017

Anak bebas demam tanpa panadol!

Anak-anak KakYat sejak KakYat bagi makan supplemen Shaklee, memang dah lama tak bagi panadol. Kecuali masa mereka kena chicken pox hari tu je. Itu pun yang awal 2 hari. Masa nak keluar bijik2 berair tu memang kacau sistem, panas sangat jadi badan.

3 anak KakYat, semua dah kena chicken pox. Sorang dah baik, sorang lagi pulak kena. Nasib baiklah KakYat keje kat rumah je sekarang. Kalau tak, jenuh nak minta cuti kan...

Sekarang ni baby dah baik, tinggal parut nak hilang. Baby KakYat yang masih menyusu badan sepenuhnya ni alhamdulillah panas sikit2 je, langsung tak perlu makan panadol. Doktor pun tak bagi ubat demam kat dia. Asbab KakYat makan Nutriferon, Vitamin C dan lain2, dapatlah khasiat kat baby.. biiznillah ya. Sebab tu kita kena cuba juga usaha menyusu badan ya, baby jadi lebih kuat. InsyaAllah. Tapi kalau dah cuba, tak berjaya, takpelah..itu semua dugaan buat kita.

Semalam pulak alkesahnya, sampainya KakYat di tadika nak ambil anak sulung, tengok dahi bertempek cool fever. Teacher kata badan panas  lepas tidur petang.

Balik tu, lepas makan malam, KakYat bagi dia makan Nutriferon separuh sachet dan 2 vitamin c kids.

Alhamdulillah, badan kebah, tak jadi nak demam.
Pagi tadi masa hantar ke tadika dah pesan teacher, minta telefon KakYat kalau dia demam. Setakat ni takde lagi. Semogalah sihat2 saja. Ameen.

Jadi kalau mak mak lain pun nak cuba tingkatkan sistem imun badan anak-anak tanpa panadol atau ubat demam, bolehlah amalkan Vitamin C dan Nutriferon ni. KakYat bagi thumbs up gitu! Hehe.

Jom cepat2 order. Jangan tunggu2 perihal kesihatan anak2.

Klik sekarang 👇
http://wasap.my/+60192267990

Your Trusted Shaklee Agent,
KakYat
019.226.7990
Momisense@gmail.com
FB: hayati ny
FB page: klinik mommy

Saturday, February 18, 2017

Dream Big! Start Small! Start Now!

18 Feb 2017 - Shaklee Business Leaders National Conference di Sunway Convention Centre.

Alhamdulillah, KakYat layak dan dijemput untuk hadir ke Conference ni.
Conference pertama setelah KakYat ikut berbisnes Shaklee pada Ramadhan tahun lepas. Bulan berkat, moga usaha dan rezeki berkat sampai bila-bila.

KakYat memilih untuk kongsikan dengan kawan-kawan selepas 2 tahun menjadi pengguna dan merasai sendiri kesan semasa ambil dan bila meninggalkan vitamin Shaklee.

Seronok di Conference, dapat berjumpa anak-beranak Surijunior dan S2U. Sungguhlah gembira berkenal-kenalan dan merapatkan lagi ukhuwah. Maklumlah sebelum ini hanya kenal di facebook atau pun whatsapp.

Dapat pulak ilmu-ilmu baru hasil perkongsian dari Mr. CEO, Roger Barnett dan saintis hebat Dr. Bruce Daggy dan dari pihak pengurusan Shaklee Malaysia.

"The most important things:
Health and happyness"
- Roger Barnett

Yang best lagi, dapat pulak New Starter Kit (Member Kit) secara percuma. Eksklusif untuk Leaders yang hadir sahaja.
Fresh from the oven! Belum masuk pasaran lagi.

Selain tu, dapat jugak:
✔ pendrive dengan info dalam tu.
✔ mug Live Well Be Well. Syok sangat. Tak jual ni kat kedai.
✔ landmark study brochures.
✔ notebook.
✔ key chain pill box.

Pendek kata memang banyak ilmu bermanfaat dan pengalaman dapat di sini.
Terima kasih kepada encik suami yang menjaga anak-anak. Lainkali kita cuba hadirkan diri bersama-sama ya. Inikan bisnes famili.

Nak join ahli dan berbisnes bersama-sama dengan KakYat?
Jom whatsapp segera. KakYat guide sampai jadi.

#momisense

SID kesayangan anda,
KakYat
019.226.7990
Momisense@gmail.com
Fb: Hayati NY
Fb page: Klinik Mommy

Thursday, February 16, 2017

Chicken Pox melanda tadika

15 Feb 2017.
Harini KakYat menyambung tugas sebagai pemandu bersiri. Setelah 2 minggu jugalah tak drive.

Ahamdulillah, akhirnya, anak sulung dah sembuh dari chicken pox. Orang ke-5 kena jangkit kat tadika dia. Kalau tak silap, dalam 10 budak juga yang kena. Sampaikan pihak pengurusan panggil Jabatan Kesihatan dan tadika ditutup 3 hari.

Selepas raya Cina haritu anak KakYat kena. Mula2 nampaklah beberapa bintik berair. Dapatlah terus KakYat meneka chicken pox walaupon tak kenal. Sebab dah hampir setiap hari ada je parents tadika duk update whatsapp group pasal anak kena chicken pox. Ada 1 parent ni, sedari anak sulung dia kena, pastu jangkit kat adik, pastu siap jangkit kat bibik.

Risau sakan la KakYat takut jangkit kat adik baby umur 5 bulan. Nauzubillah.

Awal2 nampak tanda2 tu KakYat dah suruh anak-anak makan Nutriferon dan vitamin C. Duk doalah mintak2 tak jangkit kat anak2 yang lain.

Vitamin kami makan, ubat doktor pakar kami tak buang ya. Nasihat pakar yang baik kena dengar. Supplemen/vitamin tu untuk kuatkan sistem imun anak2... supaya tak jadi demam tinggi atau meracau2 tu.
Alhamdulillah, anak sulung KakYat ni demam sikit2 je. Gatal2 teruk sikit 1 malam je. Ya Allah bersyukurnya.

Ada jugak dalam 2 hari tak berapa nak makan, jadi KakYat buatkan Meal Shake untuk dia. Campur dengan susu. Untuk pastikan badan dia tak kekurangan air atau dehydrated, KakYat juga buatkan air Performance Orange.

Klinik pakar kanak2 yang kami suka pergi adalah kat Desa Melawati, Doktor Hasmawati. Sangat keibuan doktornya... ubat dia pun agak serasi ngan anak KakYat. Ubat yang dia bagi, boleh tengok kat gambar.

Penjagaan dari segi kebersihan baju, badan, tempat tidur dan segalanya penting untuk mengelakkan jangkitan ya. Kena bersihkan selalu.

Dari segi pemakanan pulak, anak KakYat tak pantang sangat sebab doktor kata tak perlu berpantang sebab benda tu virus. Tapi kalau boleh pantang makanan penyebab gatal tu pantanglah.

Bersyukur sangat2, Allah bagi tak jangkit kat anak kedua dan baby. Kuat sistem imun. Alhamdulillah. Biiznillah.

Biarlah kena sorang2... rasanya lagi senang KakYat nak jaga. Apa2pun kita DOA, USAHA, TAWAKKAL untuk sihat selalu. Allah yang tentukan apa yang akan berlaku. ☺

Pada ibu2 yang nak travel atau pun yang duk kat rumah pun, KakYat cadangkan sediakanlah Nutriferon tu. Sangat baik untuk kuatkan sistem imun badan kita dan anak2. Vitamin C tu ambillah hari2.

Nak cuba, boleh hubungi KakYat.

Salam sayang,
KakYat | 019.226.7990
Emel: momisense@gmail.com
FB page: Klinik Mommy
FB: hayati NY

Tuesday, February 14, 2017

Kurus biar sihat!

KakYat walaupun dalam hati nak sangat jadi kurus balik macam time anak dara dolu2..
Tapi taklah pulak sanggup diet over tahan kebulur... oh tidak.
Nak2 pulak duk menyusu bayi. Kalau tak menyusu pun memang takkan diet berlebih-lebih nih.

Dalam duk mintak nak kurus tuu.. tambah sikit dalam doa kita tu... kurus dan sihat.
Jangan duk kata nak kurus.. nak kurus...
Takut kita jadi kurus nanti asbab kita sakit.

KakYat makan je apa yang ada.. gula putih pun tak berjaya nak tinggal lagi. Tapi KakYat ambil sedikit je. Kalo buat air tu.. dalam 1 sudu kecil je gula. Kalau boleh tinggal terus lagi bagus.

Tapi KakYat cuci la balik yang tak bagus tu dengan makan vitamin/supplemen.
Dalam usaha tak menambah gemuk ni KakYat percaya kepada Alfalfa, Omegaguard, Lecithin dan ESP.

Nak tahu lebih lanjut tentang 4 beradik ni boleh hubungi KakYat ya. Konsultasi percuma.

Salam sayang,
KakYat | 019.226.7990
Shaklee ID 1230244
Emel: momisense@gmail.com
FB page: Klinik Mommy
FB: hayati NY

Saturday, February 11, 2017

Gosok-gosok, putih bersih!

Assalamua'laikum frenz,

Setiap pagi pencuci muka ni lah yang tak boleh KakYat nak tinggal. Kalau travel tertinggal pencuci muka ni memang rasa kurang best sikit kulit muka.

Mari KakYat nak cerita sikit.
Sebelum ni KakYat guna pencuci muka lain, agak setia juga dengan dia, jerawat pun kadang2 je. Tapi muka agak kering sedikit.

Sejak jatuh cinta dengan keberkesanan vitamin Shaklee, KakYat pun bertukarlah kepada pencuci muka ni... alhamdulillah sangat sesuai dengan kulit muka KakYat.

Pencuci muka ni membersih elok, tidak mengeringkan kulit malah melembabkan dan melembutkan. Kalau konsisten pakai pagi dan malam...insyaAllah kulit tak kering dan tak berminyak.

Jadi kepada kawan2 yang jenis kulit muka berminyak dan kering, KakYat syorkan guna pencuci muka Shaklee, Gentle Deep Foaming Cleanser ini ya.

Kalau nak KakYat tolong orderkan, boleh hubungi KakYat. Untuk frenz.. of coz BEST price! 😊

#momisense

Ikhlas,
Norhayati Yusoff
Shaklee ID 1230244
Tel: 019.226.7990
Emel: momisense@gmail.com
FB: Hayati NY
FB page: Klinik Mommy


Thursday, January 19, 2017

Bayi taknak diletakkan?

Alhamdulillah, bayi saya sekarang ni tengah tidur nyenyak seorang diri. Sudah sejam lebih. Lama dah tu bagi dia yang suka sangat nak berkepit dengan saya. Jadi dapatlah masak tengahari dan buat kerja lain-lain.

Semalam 2 hari memang langsung dia taknak diletakkan, pasti meraung. Kat pangku dah tidur, bila letak saja terus bunyi. Dari pagi ke petang, bawak ke malam. Tapi dia bukan selalu macam ni, rasanya mungkin perut dia kurang selesa.

Memang biasa bagi dia untuk membuang setiap hari. Tapi 2 hari lepas, hanya sedikit sangat yang keluar. Macam tak habis. Tapi taklah perut dia kembung. Saya pun selalu sapu minyak bayi setiap kali tukar lampin.
Malam tadi dan pagi tadi dia telah membuang air besar dengan jayanya. Jadi agaknya perut dah baik, perangai berkepit pun berjaya dikawal. Alhamdulillah.

Ibu-ibu lain ada hadapi masalah yang sama tak? Puas duk ulit bayi, kadang-kadang tu dah dekat sejam lena kat pangku, bila letak saja, terus mata bulat duk tengok kita. Kalau ditinggalkan juga, apalagi raunglah dia.

Jadi nak buat macam mana?

PERTAMA: SEDIAKAN ELEMEN MENTENTERAMKAN

1. Bedung : untuk sensasi rasa hangat pelukan berpanjangan.
Tapi tengok bayi juga. Kalau anak saya yang ketiga ni, kalau dibedung lagi dia terjaga dan langsung sudah tidak mahu tidur.
Cara lain adalah untuk meletakkan bantal-bantal di kiri kanan bayi untuk bagi rasa kemas seolah-olah kita masih bersama dia.

2. Hayunan: tiada ibu yang mampu untuk tidak terdodoi atau menggoyang bayi setiap kali memegang atau mendukung bayi bukan? Malah bayi sudah biasa merasa bagai dihayun setiap kali ibu bergerak semasa didalam kandungan. Maka bila ibu sudah tak boleh mendodoi, buaian adalah gantinya. Ingat,hanya buai boleh laras penuh sahaja yang di benarkan standard antarabangsa.
Pastikan anda sentiasa memerhati. Dan tiada anak-anak kecil lain yang boleh membahayakan bayi.

3. Bunyian mententeramkan (white noise):
Pasanglah white noise sebagai ganti kerana bayi sudah terlalu biasa mendengar degup jantung ibu,aliran darah ibu serta gerakan organ pencernaan ibu. Senyap sunyi itu merimaskan bayi!.
Pasanglah zikir-zikir atau ayat suci al-Quran.

KEDUA: LATIH ANAK LENA DENGAN SENDIRI

Kita sebagai ibubapa sudah tentunya tidak mahu anak kita terus bergantung kepada alat bantuan atau bantuan kita untuk boleh tidur, kekal lena dan untukt tidur semula jika terjaga akibat gangguan kecil.

Jadi, bermula usia sekitar 3 bulan, mula amalkan teknik ' sleep-awake'. Teknik ini bertujuan memberi peluang kepada anak untuk belajar lena dengan sendiri atau dalam erti kata lain meningkatkan kemahiran menenangkan diri sendiri anak.

Bagaimana caranya?
LETAK BAYI ANDA KETIKA DIA SUDAH TERLELAP ATAU MAMAI TETAPI BELUM LENA SEPENUHNYA.
Biarkan bayi melengkapkan lenanya sendiri diatas tilam/katil.

Maksudnya, jika sebelum ini anak sudah terbiasa lena didada ibu, dibuai atau di atas lengan ibu,maka tukar langkah ini.

Contohnya,susukan anak seperti biasa. Sejurus anak memperlahankan hisapan dan mula terlelap tapi belum lena, cabut puting anda dengan perlahan dan letak anak dibawah.

Ya, anak berkemungkinan besar akan mula terjaga dan memprotes. Ia hal yang biasa. Tandanya anak bijak kerana sedar dengan peralihan. Namun, jangan terus mengangkat anak. Tepuk-tepuk punggung atau usap belakangnya atau buat bunyi 'ssh' dan lihat jika anak mampu terlelap kembali.

Jika selepas beberapa minit tiada tanda anak mampu terlena kembali, boleh angkat dan tenangkan anak dengan cara biasa. Setelah anak tenang dan kembali terlelap, ulang semula langkah meletak anak ke bawah. Ulang langkah ini beberapa kali pada setiap kali anak ingin tidur.

Ia mungkin ambil sedikit masa sebelum anak mampu menerima perubahan cara tidur ini namun ingatlah, tiada masa lain yang lebih sesuai untuk melatih anak lena sendiri selain ketika mamai ini kerana peluang besar untuk anak makin memendekkan protesnya kerana sudah terlalu mengantuk.

Bagaimana jika anda tersasar: meletak anak ketika dia telah pun lena? . Ketika inilah anda perlu ganggu anak sedikit dengan mencium, menggaru tapak kakinya, mengalihkan posisi badannya dan sebagainya cukup sekadar untuk anak tersedar dalam mamai dan bukan hingga sedar sepenuhnya. Lihat jika anak mampu lena kembali setelah terganggu dari tidur.

Pada akhirnya,kita mahu situasi terakhir yang anak ingat sebelum lena ialah dia berada diatas tilam/katil. Ini supaya bila dia terjaga ketika fasa light sleep (peralihan waktu tidur dimana manusia akan mengubah posisi tidur, mencelik mata sebentar atau membetulkan selimut) , dia tidak panik bila menyedari dia diatas katil/tilam dan bukannya didada ibu,buaian atau dalam pelukan ibu.

Langkah kedua ni saya tengah praktikkan pada bayi 3 bulan saya. Malam tadi bila dia hampir lena di dada saya selepas menyusu, saya letakkan dia di atas tilam. Dengan mudahnya dia terus bangun. Bila saya biarkan, dia mula meraung-raung. Setelah beberapa minit masih meraung, saya susukan sambil baring bersama-sama, bila dia dah hampir lelap, saya hentikan menyusu dan tepuk-tepuk. Alhamdulillah lena sampai masa menyusu.

Harini pulak, saya buat benda yang sama. Menyusu dan hentikan semasa bayi masih mamai. Bila saya letak di tilam, bayi masih terjaga. Bila dia menangis, saya baring di tepi dan buat-buat tidur. Akhirnya dia pun terlelap sendiri.

Anak kita bijak-bijak, jadi nak kena sesuaikan dengan dia dan masa.
Selamat mencuba.

Credit: baby languange

Salam sayang dari Mommy anak 3,
Norhayati Yusoff
Shaklee ID 1230244
Tel: 019.226.7990
FB page: Klinik Mommy (@momisense)
FB: Hayati NY